Wil je mobiliteitstrainer of mobility trainer worden en echt de mobiliteit van jouw klanten verbeteren? Lees dan snel verder.
Laat jij je klanten meteen starten met krachtoefeningen, zoals squats, push ups en rows.
Logisch. Klanten vragen er zelf om. Ze willen sterk worden. Alleen je kunt niet bewegen wat niet goed kan bewegen. Daarom is mobiliteit zo belangrijk.

Maar je vergeet wat
Direct starten met krachtoefeningen is alsof je een huis bouwt zonder fundering. Het ziet er even mooi uit, maar al snel ontstaan er problemen.
Sla dus niet de fundering over als jij je klanten traint.
Maar wat is dan de fundering van je lijf?
De fundering van je lijf is je mobiliteit. En als we het hebben over mobiliteit dan bedoelen we deย actieve range of motion van je gewricht. Dus in welke (eind)standen jij je gewricht kan brengen zรณnder hulp. Bij mobiliteit wil je dus kracht รฉn aansturing hebben over je gewrichten in alle standen.
En de fundering van je lijf wordt gevormd door je gewrichten. Maar ook door bindweefsel, gewrichtskapsel, en pezen. We noemen dat je white stuff.
Maar in de fitnessindustrie trainen we vooral red stuff: spieren. En dat is een gemiste kans, want als je white stuff niet goed meewerkt dan kan je je red stuff minder goed trainen.
Kortom, we moeten als trainers meer aandacht besteden aan white stuff. En dat doe je door middel van mobiliteitstraining.
Waar moet je beginnen als mobiliteitstrainer?
Controleer eerst of iemand een beweging รผberhaupt goed kรกn uitvoeren. Voor bijvoorbeeld een squat moeten de voeten, enkels, knieรซn, heupen en rug goed bewegen. Als een van deze gewrichten niet goed functioneert, kan dat tot compensatie en overbelasting leiden.
Een praktijkvoorbeeld
Je ziet dat David, een ervaren krachtsporter, stijve heupen heeft. Dat maakt het lastig om diep in de squat te zakken. Dan kan je wel roepen dat hij dieper moet zakken, maar dat gaat niet gebeuren want hij mist de mobiliteit in zijn heupen.
Wat denk je dat er dan gebeurt?
Juist, David gaat hulp zoeken bij andere delen van zijn lijf.
Hij moet het gebrek aan mobiliteit in zijn heupen ergens mee compenseren. Bijvoorbeeld door zijn rug verder naar voren te brengen. Wat als gevolg heeft dat zijn rug twee keer zo hard moet werken. En dรกt vindt zijn rug niet chill.

Hoe voorkom je dat?
Door te testen. Kijk of al zijn gewrichten doen wat ze moeten doen. Is dat niet zo? Train dan specifiek de mobiliteit van het gewricht dat meer capaciteit nodig heeft.
Waarom slaan trainers mobiliteitstraining over?
Simpel: gebrek aan kennis
Als trainer leer je tijdens je opleidingen hoe je oefeningen moet uitleggen. De techniek van een oefening. Maar hoe je moet testen of een oefening geschikt is voor iemand, dat leer je niet.
En in de meeste opleidingen leer je ook niet hoe je de mobiliteit van je klanten verbetert. En dat is zonde, want je weet nu dat een goede mobiliteit essentieel is voor goed bewegen. Welke sport of oefening je ook doet.
Mobiliteit krijgt structureel te weinig aandacht in de fitnessindustrie. Trainers doen het er een beetje bij. Paar minuten rollen op de foamroller of kort de billen losmaken met een balletje.
Maar dat is geen mobiliteitstraining.ย
'Ik zie dat iemand te weinig mobiliteit heeft, maar ik heb geen idee hoe dat oplos.โ
Herkenbaar?
Voor mij wel. Zo voelde ik me ook.
Tijdens mijn trainersopleidingen werden stretchen en foamrollen gepresenteerd als dรฉ oplossing. Maar dat is een misvatting, want het draagt niet bij aan het structureel verbeteren van je mobiliteit.
Ja, David krijgt misschien tijdelijk meer ruimte in zijn gewrichten, maar de controle en aansturing ontbreekt. En dan heeft hij er niks aan.
Sterker nog, het kan averechts werken omdat hij meer ruimte in de gewrichten creรซert waar hij gรฉรฉn controle over heeft. En juist die controle over je gewrichten is een vereiste voor mobiliteit.
โJa, maar iedereen zegt wat anders.โ
Verwarrend hรจ? Die fitfluencers weten het allemaal zo mooi te brengen met hun POV-oefeningen. Dus hoe ga je om met al die tegenstrijdige informatie?
En die ongeduldige klant vraagt ook de hele tijd wanneer hij weer met รฉchte gewichten mag smijten.
Je begint te twijfelen. Moet je beginnen met het verbeteren van zijn mobiliteit? Of hem eerst de squat goed aanleren? Je wilt geen blessures veroorzaken door te hard van stapel te lopen, maar je wilt ook niet dat je klant zich verveelt.
Twijfels door tegenstrijdige informatie
Het kan lastig zijn om te bepalen waar je begint. Werk je eerst aan mobiliteit of begin je gelijk met een specifieke oefening? Veel trainers kiezen voor het laatste, maar dan wel de afgezwakte variant. Ze beginnen bijvoorbeeld met box squats, zodat de bewegingsuitslag kleiner is. En met hele lichte gewichten.
En dat is een prima oplossing. Maar je kan niet bewegen wat niet beweegt. Ook niet met lichtere gewichten. Dus voor goede en diepe squats moet je ook een stevig fundament bouwen. Dat betekent dus dat je niet alleen de spieren moet trainen, maar ook de gewrichten. En een mobiliteitstrainer doet dat door aan de mobiliteit te werken.
Hoe vertaal je de theorie naar de praktijk?
Je hebt van alles gelezen over het belang van mobiliteit voor je klanten. Je hebt tientallen reels bekeken over de vijf beste stretches voor de heupen. En de rug.
Alleen het zelf toepassen in de praktijk is lastig. Hoe vertaal je de theorie naar praktische oefeningen die geschikt zijn voor de klant die voor je staat? En veel oefeningen die je hebt gevonden op sociale media kunnen je klanten nog helemaal niet. Nu heb je geen idee waar je moet beginnen.
Meer van hetzelfde
Je kiest daarom voor de stretches die je vaak voorbij ziet komen bij andere trainers op je Instagram feed. Je kent ze wel: the worldโs greatest stretch, rockbacks en shoulder dislocations. Je speelt op safe.
Maar als je รฉcht wilt werken aan de mobiliteit van je klant, dan kan je die stretches beter overslaan.

Wat doet de mobiliteitstrainer?
Leer je klanten hoe ze controle krijgen over alle standen van hun gewrichten. Dat betekent dus op een รกctieve manier de range of motion gebruiken. En dat leer je dus niet met de stretches die ik net noemde.
Begin hiermee
Controleer of je klant een bewegingsbeperking heeft. Hoe groter de beperking, hoe meer focus je erop wilt leggen. Begin dus eerst met een analyse en schrijf dan pas oefeningen voor.

Dat zit zo
Door te leren kijken naar de mobiliteit van je klant, kun je logische stappen verbinden aan wat je observeert. Je analyseert niet de oefening of beweging, maar de functies van de gewrichten.
Neem David met zijn stijve heupen. Als je zijn heupmobiliteit verbetert, dan gaat hij makkelijker รฉn beter squatten.
Sla de fundering niet over
Niemand post foto’s van de fundering van zijn nieuwe huis op Instagram. Dat is niet spectaculair. Toch is je huis zonder die fundering niets waard.
Werken aan de fundering is niet altijd spannend, maar het is wรฉl de basis van goed bewegen. Want alle bewegingen beginnen bij je gewrichten.
En daarom wil je als mobiliteitstrainer dus altijd de mobiliteit van je klanten trainen.
โLeuk, al die theorie, maar hoe gebruik ik het in de praktijk?โ
Je hebt helemaal gelijk. Het schiet niet op om je kennis alleen uit boeken te halen. Je moet het gaan doen. Heb je een methodiek en weet je hoe je die moet toepassen? Dan is het tijd om vlieguren te maken. Oefen op je buurman, je moeder of je gym buddy.
โIk vind oefenen in de praktijk nog te lastig. Wat als ik het verkeerd doe?โ
Door fouten te maken, leer je. Toen ik mijn zoontje Manu leerde fietsen kon hij dat ook niet gelijk. Sterker nog, hij viel gelijk drie keer. Weet je wat hij deed? Hij stond op en probeerde het nog keer. Hij oefende. En zo leren jij en ik ook. Maak fouten, leer ervan, want alleen zo word je beter.
Mobiliteitstrainer worden
Wil jij leren hoe je klanten รฉcht helpt hun mobiliteit te verbeteren? Dat begint met oefenen, samen met iemand die je daarbij begeleidt. Als mobiliteitstrainer kun jij het verschil maken voor al je klanten, en ik help je daar graag bij tijdens de cursus mobility trainer.
Plan een vrijblijvend intakegesprek in en dan bespreken we waar jij staat, wat je wilt leren, en hoe jij een goede mobiliteitstrainer wordt. Dat is jouw eerste stap naar het maken van impact.
Klik op de knop hieronder om je vrijblijvende gesprek in te plannen. Dan gaan we samen aan de slag.
1 Reactie
Goed uitgelegd deze blog.
Supet !