Verdorie. Je grijpt naar je schouder. En je wrijft over de pijnlijke plek in de hoop dat de pijn weggaat. Maar de pijn gaat niet weg. Stiekem weet je het al: weer een blessure.
Voor Ivon betekende dat niet meer golfen. Voor Robert geen pull ups meer. En Suzanne moest stoppen met de borstcrawl.
De standaardoplossing
De oplossing heb je ook al gevonden via Google: je schouder rust geven. Ibuprofen tegen de ergste pijn. Dan naar de fysiotherapeut. Als de ergste pijn weg is, dan ga je weer rustig opbouwen.
Oké, je moet de oefeningen misschien wat aanpassen zodat het geen pijn doet.
Zo hing Robert naar achteren tijdens de lat pull down. Suzanne ging over op de schoolslag. En Ivon stopte met golfen om zich volledig te focussen op haar schouderoefeningen.
Wat deze mensen met elkaar gemeen hebben? Ze raakten allemaal wéér geblesseerd.
Herkenbaar?
Wat moet je dan doen?
Vind het probleem. En los dan de oorzaak van dat probleem op.
‘Ja, dat snap ik ook wel.’
Klinkt dat belachelijk eenvoudig? Alsof ik een open deur intrap? Klopt, helemaal. Maar toch doet niemand het.
Waarom doet niemand dat?
Omdat de focus tijdens het herstel van de schouder ligt op de spieren. Iedereen doet altijd oefeningen voor de rotator cuff. Je weet wel, die oefening met een elastiek of kabel. En stretches op de foamroller. Of met een lacrosse balletje op de pijnlijke plek rollen.
Daarna worden lichte krachtoefeningen geïntroduceerd, zoals dumbbell raises, facepulls en een voorzichtige overhead press met lichte gewichten. En daarna worden de oefeningen die iemand wil doen weer geïntroduceerd.
Maar er wordt niet gekeken naar de capaciteit van de schouder die nodig is om de oefening te doen.
‘Hoe bedoel je capaciteit?’
Laten we de borstcrawl als voorbeeld nemen. Stel je wilt net als Suzanne borstcrawl doen. Dan heb je voldoende schouderrotatie nodig. Heb je dat niet? Dan heb je te weinig ruimte in je schoudergewricht, en dus te weinig capaciteit, om de beweging van de borstcrawl te maken. En dat kan tot klachten leiden.
Daarom wil je dus meer ruimte krijgen in je schoudergewricht. Meer ruimte betekent meer capaciteit. Meer capaciteit betekent beter en soepeler bewegen. En dan gaat de borstcrawl een stuk makkelijker.
De focus ligt niet op het probleem
Door te focussen op de spieren focus je niet op het probleem. Je focust op red stuff. Maar het probleem is dat je schoudergewricht te weinig capaciteit heeft. Het probleem zit dus in je white stuff. En dat bestaat uit alle stuff in je schouder, onder andere je gewrichtskapsel, pezen en bindweefsel.
Gelukkig is je white stuff te trainen met mobiliteit oefeningen. Meer weten? Lees dan ook het artikel over mobiliteitstraining. Hier leer je wat mobiliteitstraining precies is en waarom mobiliteitsoefeningen goed voor je zijn.
‘Maar een fysiotherapeut focust toch zeker wel op het probleem?’
Ik hoop het wel. En ik ben dus er ook helemaal niet op tegen dat je naar een fysiotherapeut gaat als je klachten hebt. Maar de fysiotherapeut geeft een input van buitenaf. Als jij je capaciteit blijvend wilt vergroten dan moet je dat van binnenuit doen. Oftewel, je moet het zélf gaan trainen.
Een tandarts vindt een gaatje in je kies en maakt het dicht. Maar jij moet vervolgens goed gaan poetsen, zodat je niet weer gaatjes krijgt.
Zo werkt het ook met de mobiliteit van je schouder. De allerbeste fysiotherapeut ter wereld kan je op weg helpen, maar de capaciteit vergroot je alleen als je het zelf specifiek gaat trainen aan de hand van schouder mobiliteit oefeningen.
‘Oké, welke schoudermobiliteit oefeningen moet ik dan doen?’
Logisch dat je nu wilt weten wat jij kan doen aan je schouderklachten. Dus ik laat je niet met lege handen achter.
Daarom krijg je van mij een (gratis) schouderprotocol met daarin een aantal schoudermobiliteit oefeningen.
In dit protocol leer je de capaciteit van je schouder te verbeteren aan de hand van instructievideo’s. Je gaat schoudermobiliteit oefeningen doen, zodat je leert om meer ruimte in je schoudergewricht te creëren. En je leert om de vrijgemaakte ruimte ook daadwerkelijk te gebruiken.
Je gaat dus de mobiliteit van je schouder vergroten én verbeteren. Waardoor je daarna kan doen met je schouder wat jij wilt doen. Maar dan zonder pijntjes of beperkingen.
Schoudermobiliteit oefeningen
Wil jij de bewegingsvrijheid van je schouder vergroten, zodat je makkelijker en pijnvrij kunt bewegen? Met dit gratis schouderprotocol til jij de capaciteit van jouw schouder naar een hoger niveau.
Mobility training
Wil jij de mobiliteit van jouw schouder verbeteren? Bekijk dan de mogelijkheden voor mobiliteitstraining waarin we een trainingsschema op maat gaan maken, zodat jij jouw doelen op een verantwoorde wijze kunt behalen.