‘De laatste keer dat we samen iets leuks hebben gedaan?’ Loes fronst.
‘Dat weekendje Texel, met je ouders en de kinderen?’ zegt Joost.
Loes knikt opgelucht.
‘Ik bedoel: met z’n tweeën’, zegt de therapeut. ‘Een relatie-APK doen is niet genoeg. Jullie moeten meer tijd investeren in elkaar.’
Zo is het ook met je mobiliteit. Als je daar genoeg tijd in stopt, kun je zonder blessures krachttraining doen. Suzanne (49) traint bij Betere Mobiliteit en vertelt hoe zij van haar lage rugklachten afkwam.
Waarom train je bij Betere Mobiliteit?
Jorn is op de hoogte van innovaties binnen zijn vakgebied. En hij weet ze op kwaliteit te duiden. Dus toen ik op een dag met spierverslappers de huisartsenpraktijk uit strompelde, appte ik Jorn:
Mijn lage rugklachten komen door een overprikkelde bilspier 😬.
Kom maandag. Kijken we wat we kunnen doen, appte hij terug.
We gingen aan de slag. Krachttraining was even van de baan. De volle focus op mobiliteitstraining. Mijn ego was niet zo blij, maar, zo bleek al snel: mijn lijf wel.
Weken achter elkaar deed ik mobiliteitsoefeningen. Heup-, rug-, schouder-, knie- en enkel rotaties. Ik leerde wat mobiliteitstraining is: langzame bewegingen waarbij ik fysiek en mentaal heel geconcentreerd kracht lever tijdens de hele beweging. En pijn vermijden. Dus niet: door pijn heen bewegen, waar ik nogal een handje van heb. Het voelde in het begin wat vreemd en traag, maar we boekten al snel vooruitgang. De capaciteit van mijn lijf nam toe en de pijn nam af. Na twee maanden wekelijks een uur mobiliteitstraining waren mijn lage rugklachten over.
Trainen na lage rugklachten
Inmiddels train ik weer volop. Een keer per week bij Betere Mobiliteit en daarnaast bij een sportschool in mijn buurt.
Bij Jorn beginnen de trainingen altijd met de vraag: ‘Hoe is het met je lijf?’ Deze vraag beantwoord ik tegenwoordig serieus. De pijn in mijn onderrug is ontstaan omdat ik structureel kleine signalen negeerde. Ik let veel beter op de feedback van mijn lichaam. De mobiliteitsoefeningen voelen soms raar aan. Het zijn vreemde bewegingen, maar inmiddels is ook mijn ego hier oké mee.
We doen altijd het eerste half uur mobiliteitsoefeningen en daarna zetten we vol in op kracht. Ik dacht dat ik daarmee niet vooruit zou gaan. Maar dat is niet waar. Ik voel me op dit moment fitter en sterker dan ooit eerder en er zit nog steeds een stijgende lijn in.
Waarom nog steeds mobiliteitstraining bij Betere Mobiliteit, je bent nu toch klachtenvrij?
Bij Jorn zoeken we bewust naar hoe ik controle krijg over de ruimte in mijn gewrichten. Ik ben van nature flexibel, maar hoe vergroot ik de controle in de bewegingen? Dat helpt enorm bij het effectief trainen en bij bewegingen zoals pull-ups of bij squats.
Ik heb een keer mobiliteitstraining geprobeerd bij mijn sportschool. Op de sportschool is meer aandacht voor flexibiliteit in de bewegingen. Het gaat veel minder over kracht leveren in bepaalde posities. Het tempo waarin we de oefeningen doen ligt ook hoog. Dat is voor mij geen mobiliteitstraining.
Ik train al een tijd bij Jorn en hij weet inmiddels goed wat de sterktes en zwaktes van mijn lijf zijn. Hij weet precies wanneer hij me nog iets harder kan pushen en op welke momenten we gas terugnemen. Door mobiliteit en kracht te trainen, voelt mijn lijf stabiel en sterk. Ook in het dagelijks leven als ik werk, met mijn kinderen bezig ben of een nachtje ga dansen. Dat is me heel veel waard.
Mobility training
Wil jij ook jouw mobiliteit verbeteren? Bekijk dan de mogelijkheden voor mobiliteitstraining waarin we een trainingsschema op maat gaan maken, zodat jij jouw doelen op een verantwoorde wijze kunt behalen.